3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

03 грудня 2021

Генеральна Асамблея ООН в 1992 році оголосила 3 грудня кожного року днем осіб з інвалідністю і закликала всі держави та міжнародні організації проводити заходи в цей день з метою інтеграції людей з інвалідністю у життя суспільства.

У світі налічується понад мільярд людей з інвалідністю. Цей день є нагадуванням про необхідність створення умов для людей з особливими потребами, вжиття заходів з метою поліпшення їх життя та самореалізації.

У сфері зайнятості працівники з інвалідністю особливо потребують створення інклюзивного середовища для реалізації свого трудового потенціалу. Чинне законодавство передбачає рівні права для таких працівників, а також додаткові гарантії, зокрема, більш тривалу щорічну відпустку, можливість працювати на умовах неповного робочого часу, обмеження щодо роботи в нічний та надурочний час.  

Контроль за виконанням роботодавцями законодавства щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та забезпеченням дотримання їх трудових прав покладається на Державну службу України з питань праці.

Головним завданням інспекторів праці є забезпечення гідних умов праці на кожному робочому місці. З особливою увагою ставляться вони до умов праці працівників з інвалідністю, надають консультації роботодавцям і працівникам з цих питань, та, за необхідності вимагають усунення порушень законодавства.

Крім того, Держпраці вживає заходи щодо недопущення інвалідизації працівників під час їх роботи внаслідок травми на виробництві та профзахворювання.

Міжнародний день осіб з інвалідністю – це черговий привід переосмислити проблеми, з яким щодня стикаються люди з інвалідністю, посилити увагу до захисту їх прав і благополуччяСуспільство, держава і роботодавці мають створити такі умови, за яких фізичні обмеження не впливатимуть на самореалізацію трудового потенціалу осіб з інвалідністю, а належний рівень безпеки на робочому місці виключає ризики отримання інвалідності під час виконання трудових обов’язків.