На Хмельниччині під час тренінгу працівники харчової промисловості відпрацювали безпечну експлуатацію вальцьових верстатів
23 лютого 2023Фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели з працівниками харчової промисловості практичний тренінг з імітацією реальних дій щодо безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки у борошномельному виробництві.
Під час тренінгу апаратники борошномельного виробництва відпрацювали експлуатацію вальцьових верстатів з урахуванням вимог безпеки праці.
Інспектори акцентували увагу на заходах безпеки, які убезпечать працівників під час виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме:
– обов’язково забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту, які сприятимуть запобіганню або зменшенню дії небезпечних і шкідливих виробничих факторів;
– до роботи на вальцьових верстатах допускаються особи, не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктажі з питань охорони праці, стажування під керівництвом досвідченого кваліфікованого працівника, спеціальне навчання, мають ІІ групу допуску з електробезпеки;
– рухомі частини виробничого устаткування, що являють собою джерело небезпеки, мають бути огороджені;
– знімні, відкидні і розсувні огородження, а також кришки, що відкриваються, люки та щитки в цих огородженнях надійно фіксуються;
– огородження механізмів, які регулюються та налагоджуються в робочому процесі, зблоковуються з електроприводом;
– вальцові верстати встановлюють групами за умови, що у кожній групі буде установлено не більше п’яти верстатів загальною довжиною разом з електродвигунами не більше 15 м, та з урахуванням можливості заміни валків на будь-якому верстаті, не зупиняючи роботу інших верстатів у групі;
– для запобігання випадкам захвату пальців рук вальцями, верстати обладнують запобіжними ґратами.
Працівники виконували запропоновані роботи у відповідності до вимог законодавства з питань охорони праці та удосконалили свої знання щодо безпечної експлуатації обладнання з підвищеною небезпекою.
