У Житомирі працівникам м’ясокомбінату роз’яснили вимоги безпечної експлуатації посудин під тиском
08 серпня 2023Фахівець Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів для працівників ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» семінар з питань безпеки праці, зокрема, роз’яснив вимоги Правил охорони праці під час експлуатації посудин під тиском.
Посадовець зазначив, що Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного стану обладнання, що працює під тиском, вищим 0,5 бар.
Кожне обладнання під тиском повинно супроводжуватись експлуатаційною документацією.
Роботодавець має призначити наказом відповідального працівника за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання під тиском, який пройшов навчання та перевірку знань з охорони праці у встановленому порядку.
Інспектор наголосив, що працівник, який відповідальний за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання під тиском, зобов’язаний:
• регулярно оглядати обладнання під тиском в робочому стані;
• щодня в робочі дні перевіряти записи в змінному журналі і проставляти в ньому свої підписи;
• проводити роботу з персоналом з метою підвищення його кваліфікації;
• зберігати журнали нагляду (паспорти) обладнання під тиском та інструкції з монтажу і експлуатації виробників;
• проводити протиаварійні тренування з персоналом котельні;
• брати участь в обстеженнях, а саме гідростатичних випробуваннях робочим тиском, внутрішніх та зовнішніх оглядах;
• перевіряти правильність ведення технічної документації при експлуатації та ремонті обладнання під тиском і забезпечувати її зберігання;
• своєчасно усувати порушення, виявлені представниками центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.
Більше про безпеку праці читайте на інформаційному порталі – https://pratsia.in.ua/.
