До Управління Держпраці надійшло 5 звернень щодо незаконного відсторонення невакцинованих працівників від роботи

12 листопада 2021

З початку листопада до Управління Держпраці у Житомирській області надійшло 5 звернень від працівників державних установ та освітніх закладів, яких відсторонили від виконання службових обов’язків через відсутність щеплення від COVID-19. По 4 зверненнях вже надано роз’яснення, а 1 звернення перебуває на розгляді.

Про це  розповів сьогодні, 12 листопада, начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

«До нас надходять звернення від працівників щодо незаконного відсторонення від роботи. Законність відсторонення ми перевіряти не можемо, ми можемо тільки дати роз’яснення стосовно самої процедури. Відсторонення має відбуватися наступним чином – до початку дії наказу МОЗ керівник організації або установи мав попередити, а потім ознайомити із наказом про відсторонення. Якщо працівник не погоджується підписати цей наказ, складається комісійний акт про відмову», – розповів Сергій Сечін.

Також він додав, що якщо керівник не відсторонює таких людей від роботи, то він підлягає адміністративному стягненню, а саме: штрафу до ста сімдесяти тисяч гривень.

Заробітна плата за відстороненими працівниками не зберігається. Строк відсторонення триватиме до усунення причин, що його зумовили.

Крім цього, у Міністерстві охорони здоров’я розширили перелік професій, працівники яких підлягають обов’язковому відстороненню від роботи у разі відмови або ухиленню від вакцинації проти COVID-19.

Нагадаємо, що роботодавець може взяти на роботу працівника на місце тимчасово відстороненого працівника.

Роз’яснення  щодо відсторонення від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19 можна переглянути ТУТ.