Відсьогодні медичні працівники, комунальники та місцеві урядовці будуть відсторонені від роботи, якщо не вакцинувалися проти COVID-19

31 січня 2022

Сьогодні, 31 січня, набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України № 2664 від 30 листопада 2021-го, який розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

Згідно з наказом, до списку тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, додаються працівники:

  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

У відсторонених працівників не зараховується загальний стаж, який потрібен буде для оформлення пенсії. Також такий працівник не зможе отримати щорічну відпустку через зменшення кількості відпрацьованих днів. І найголовніше – працівник не отримує заробітну плату, яка потрібна для життя людини.

Замість відстороненого працівника керівник установи може взяти на його місце іншого працівника або покласти виконання обов’язків на особу, яка не відсторонена.

Щепитися від COVID-19 можна організовано або індивідуально у зручному пункті чи центрі вакцинації. Детальний перелік та контакти пунктів та центрів на list.covid19.gov.ua.